Järvenpään lukion Rooma-projekti 2014

Järvenpään lukion Rooma-projekti 2014

29 huhtikuuta 2014

Kurssilaisten esitelmien lyhennelmiä: Augustus

Julius Caesarin sukulaispoika
Gaius Octavius Thurinus syntyi vauraaseen sukuun Roomassa vuonna 63 eaa. Silloinen yksinvaltias Gaius Julius Caesar oli tulevan suurmiehen äidin eno. Myöhemmin nuoremman Gaiuksen nimeksi tuli Octavianus, ja hän pääsi mukaan vaikutusvaltaisen sukulaisensa sotaretkille muun muassa Afrikkaan ja Hispaniaan.

Kun Julius Caesar murhattiin kohtalokkaana maaliskuun 15. päivänä vuonna 44 eaa., Octavianus oli vasta 19-vuotias. Kävi ilmi, että surmansa saanut diktaattori oli testamentissaan adoptoinut kunnostautuneen sukulaispoikansa ja nimennyt hänet seuraajakseen.

Tästä alkoi poliittisten selkkausten ja sisällissotien sarja, sillä nuorta Octavianusta ei hevillä hyväksytty Rooman imperiumin uudeksi johtohahmoksi. Ratkaisun hetket koettiin Aktionin meritaistelussa vuonna 31 eaa., jonka tuloksena Octavianus löi vallan kahvassa roikkuneen Caesarin liittolaisen Marcus Antoniuksen sekä Egyptin viimeisen kuningattaren Kleopatra VII:n yhteiset sotajoukot.

Vuonna 27 eaa. Rooman senaatti myönsi Octavianukselle arvonimen Augustus, jolla Octavianus yleisemmin historian kirjoissa tunnetaankin. Rooman tasavallan aika tuli käytännössä päätökseensä, ja keisari Augustuksen myötä alkoi Rooman keisariaika.

Prima Portan Augustus on roomalaisen kuvanveiston kuuluisimpia mestariteoksia
Rooman ensimmäinen keisari
Keisari Augustuksen valtaannousun jälkeen olot Rooman imperiumissa vakiintuivat. Valtakunnassa alkoi Pax Romana eli Rooman rauha.

Augustus toteutti mittavia poliittisia ja taloudellisia uudistuksia. Imperiumin aluehallinto uudistettiin, senaatin rooli muuttui muodollisemmaksi ja sotajoukkoja asemoitiin uudelleen. Augustus kehitti roomalaista vesijohtoverkostoa ja rakensi ensimmäisen koko kansan kylpylän.

Kuitenkin myös uskonto ja perinteiset roomalaiset arvot olivat Augustukselle tärkeitä. Keisari kunnostutti monia vanhoja temppeleitä, ja sääti jopa lain pakottaakseen kaiken kansan astumaan avioliittoon roomalaisen perhe-instituution vahvistamiseksi.

Roomaa hallitsi jälleen yksinvaltias, sillä keisari Augustus oli haalinut kaiken vallan omiin käsiinsä. Valtakunta eli kuitenkin ennen kokematonta nousukautta niin talouden, politiikan kuin kulttuurin elämän aloilla. Keisarina Augustus oli varsin pidetty. Augustuksen hallintokautta onkin nimitetty kultaiseksi aikakaudeksi. Se viittaa roomalaisten iloon sisällissotien päättymisestä, rauhan aikakaudesta ja yleisistä hyvistä oloista.

Augustuksen rauhanalttarin pienoismallli
Propagandan mestari
Keisari Augustus on yksi historian taitavimmista propagandan harjoittajista. Keisarin kerrotaan palkanneen runoilijoita, historiankirjoittajia sekä taiteentekijöitä kehittämään julkisuuskuvaansa.
Vaikka Augustus olikin käytännössä yksinvaltias, hän osasi ovelasti välttää korostetun diktaattorimaista elämäntapaa. Keisari ei esimerkiksi rakennuttanut mahtavaa palatsia, vaan asui vaatimattomammin perinteisessä roomalaisessa talossa. Augustus käytti tittelillä princeps eli ensimmäinen kansalainen.

Aktionin taistelun voitettuaan Augustus aloitti mahtipontisen mausoleuminsa rakennustyöt vuonna 31 eaa. Augustuksen mausoleumiin Campus Martiukselle eli Marskentälle on haudattu rakennuttajansa lisäksi monia myöhempiä roomalaisia keisareita ja poliitikkoja. 1930-luvulla Italian diktaattori Benito Mussolini julisti rapistuneen mausoleumin muistomerkiksi ja nykyään se on turistinähtävyys.

Myös noin vuoden 10 eaa. tietämillä rakennettu Ara Pacis Augustae eli Augustuksen rauhanalttari on yhä olemassa Roomassa. Marmorisella monumentilla tehtiin kunniaa paitsi keisari Augustuksen sotasaavutuksille, myös hänen hallinnolleen, joka takasi Roomaan rauhan ja hyvinvoinnin. Mussolini siirrätytti rauhanalttarin alkuperäiseltä paikaltaan vuonna 1938 lähemmäksi mausoleumia.


Augustuksen henkilökultti huipentui jumalaksi julistamiseen keisarin kuoleman jälkeen vuonna 14 jaa. Propaganda ilmenee tänä päivänäkin eräiden historiantutkijoiden levittämänä teoriana Augustuksesta kaikkien aikojen suurimpana kauneusihanteena ja täydellisyyden ruumiillistumana.

Augustuksen mausoleumin pienoismalli

Ei kommentteja: