Järvenpään lukion Rooma-projekti 2014

Järvenpään lukion Rooma-projekti 2014

27 huhtikuuta 2014

Kurssilaisten esitelmien lyhennelmiä: Forum Romanum

Forum Romanum Capitoliumin suunnasta nähtynä
Alun perin, noin 3 000 vuotta sitten, Forum Romanumin eli Rooman torin paikalla Palatiumin ja Capitoliumin välissä sijaitsi suisto. Legendan mukaan Forum sai alkunsa Rooman ensimmäisen kuninkaan Romuluksen ja hänen kilpailijansa sabiinien kuninkaan Titus Tatiuksen solmimasta liitosta, joka muodostettiin sabiinitarten ryöstöstä seuranneen sodan jälkeen. Romulus oli perustanut Rooman Palatiumille ja hallitsi sitä, kun taas Tatius oli valloittanut Capitoliumin roomalaisen vestaalin Tarpeian avulla. Sopimuksen mukaan kuninkaat hallitsivat yhdessä roomalaisia ja sabiineja. Kahden kansan välille syntyi kohtaamispaikka kahden kukkulan välisen suiston reunamille. Paikka sai nimen Comitium ja se sijaitsee nykyisen Forum Romanumin pohjoisosassa. Pian ihmiset aloittivat Comitiumilla kaupankäynnin sekä politiikan harjoittamisen ja levittäytyivät aina vain laajemmalle alueelle. Kuninkaat rakennuttivat Comitiumin läheisyyteen temppeleitä, joista mainittakoon Vestan temppeli, joka rakennettiin noin 600-luvulla eaa. Rooman toisen kuninkaan Numa Pompiliuksen toimesta. Rooman viides kuningas Tarquinius Priscus kuivatti nykyisen Forumin paikalla olleen suiston ja kiveytti alueen 600-luvun lopulla eaa.

Saturnuksen temppelin kahdeksan pylvästä Forum Romanumilla. Piirtokirjoituksessa pylväiden päällä kerrotaan, että Rooman senaatti ja kansa kunnostivat tulipalossa tuhoutuneen temppelin.
Tasavallan ajan alussa Comitium oli politiikan kehto, jonne ihmiset tulivat käymään oikeutta ja kuuntelemaan senaattoreita. Alue oli kuitenkin jäämässä pieneksi, joten senaatti päätti laajentaa Comitiumin ja Vestan temppelin välissä olevaa aluetta ostamalla yksityisiä koteja ja raivaamalla ne pois tieltä. Comitiumin viereen alkoi muodostua aukio, jota roomalaiset alkoivat kutsua Forumiksi. Tasavallan aikana uudelle kokoontumispaikalle rakennettiin muun muassa Saturnuksen temppeli (498 eaa.) sekä Castorin ja Polluxin temppeli (484 eaa.). Noin 400-luvulla eaa. rakennettiin myös Rooman vanhin tie Via Sacra, joka kulkee Capitoliumilta Forumin halki aina Colosseumille asti. Kehityksen siirtyessä Forumille myös poliittinen valta alkoi myös valua Comitiumilta kohti "Suurta aukiota" (roomalaiset käyttivät paikasta myös nimitystä Forum Magnum eli Suuri aukio). Rooman diktaattorin Sullan aikana 80-luvulla eaa. Forumia nostettiin noin metrin verran ylöspäin ja se päällystettiin kokonaan marmorilla. Tasavallan aikana Forum kohosi yhä suurempaan loistoon ja aikakauden lopulla se oli tyylikkäimmillään.

Caesarin haudalla on aina tuoreita kukkia
Vuonna 44 eaa. Julius Caesar murhattiin ja hänen ruumiinsa poltettiin Forumilla, paikassa, johon hänen ottopoikansa Rooman ensimmäinen keisari Augustus rakennutti Julius Caesarin temppelin (29 eaa.). Keisariajan alussa taloudellista ja poliittista toimintaa siirrettiin pois Forumilta isompiin ja hienompiin tiloihin muualle Roomaan. Forumia ei kuitenkaan unohdettu vaan sinne rakennettiin yhä erilaisia rakennelmia, kuten Tituksen riemukaari (82 jaa.) ja Septimus Severuksen riemukaari (203 jaa.). Keisari Diolectianus teki paljon uudistuksia niin hallintoon kuin itse kaupunkiin. Hän esimerkiksi määräsi Saturnuksen temppelin, Vestan temppelin ja Curia Julian eli senaatin kokoushuoneen kunnostettaviksi. Viimeinen suuri rakennushanke Rooman Forumilla oli keisari Maxentinuksen basilika (312 jaa.), jonka rakentamisen saattoi päätökseen keisari Konstantinus Suuri (jonka jättikokoinen patsas oli kyseisessä basilikassa). Keisariajan loputtua ja Rooman hajoamisen myötä siirryttäessä keskiaikaan Forum Romanum menetti entisaikain loistonsa ja sen rakennuksia käytettiin uusien rakennusten kuten kirkkojen materiaaliksi.

Keisari Antoninus Piuksen ja hänen puolisonsa Sabinan temppelin päällä on myöhemmin rakennettu kristillinen kirkko

Ei kommentteja: